5 överraskande anledningar till att du inte är lycklig
Alla vill vi väl vara lyckliga, men hur blir man det? Kanske är steg ett att gå till botten med varför vi inte är lyckliga. Här hittar du några exempel på olika glädjedödare – och hur du blir kvitt dem.
Enligt den buddhistiska munken Matthieu Ricard (känd som “den lyckligaste mannen i världen”) blickar vi ofta utåt i vår jakt på lycka. Detta är helt fel, menar Ricard – att bli lycklig är ett inre arbete.
Med det i åtanke listar vi fem saker som kan stå i vägen för vår lycka, enligt experter.
1. Du lever inte i nuet
Ägnar du mycket av din tid åt att tänka på antingen framtiden eller det förflutna? Då är risken att du inte är särskilt lycklig. Att känna sig lycklig handlar nämligen till stor del om att leva i nuet, det berättar psykologen Carolin Müller för Business Insider.
Hur gör man då för att leva i nuet? Här är några saker att prova:
- Övningar i medveten närvaro eller så kallad mindfulness. Vårdguiden har flera bra tips!
- Enkla andningövningar som kan utföras några gånger om dagen. Ett exempel är att andas in genom näsan i fem-sex sekunder och ut genom näsan i fem-sex sekunder.
- Träning eller yoga
- Ta en paus från sociala medier. Varför inte lägga mobilen i ett annat rum medan du läser en god bok?
- Ägna en stund varje dag åt att tänka ut tre saker du är tacksam över. Skriv gärna ner dem!
2. Du övertänker allt
Vissa personer förutsätter ofta att det värsta kommer att hända – och att de inte kommer kunna hantera det – vilket ofta kallas för katastroftankar.
Det finns flera saker du kan prova om du känner igen dig i ovanstående beskrivning. Du kan exempelvis skriva ner dina tankar och känslor. Dels kan detta ge nya insikter, dels kan det göra tankarna mindre skrämmande.
Du kan också försöka bryta oron genom att ta en promenad, ringa en vän eller distrahera dig på något annat sätt.
En psykolog eller terapeut kan hjälpa dig att hitta fler sätt att hantera katastroftankarna på.
3. Du ser dig själv som ett offer
Vissa personer har svårt att sluta se sig själva som offer. De frågar sig själva ständigt, “varför just jag?” I själva verket är det naturligtvis så att vem som helst kan råka ut för dåliga saker, så varför inte du?
Nyckeln till att sluta se sig själv som ett offer är att sluta generalisera. Utmana dina negativa tankar – om du till exempel känner att alla är elaka mot dig, fråga dig själv om det verkligen är sant. Om du tänker efter kan du med största sannolikhet komma på flera personer som inte behandlar dig illa.
“Om du ser dig själv som ett offer gör du sig själv till ett offer två gånger, för du förminskar dig själv igen”, förklarar Müller.
4. Du klarar inte av att vara ensam
Olika erfarenheter – ibland från barndomen – kan leda till en rädsla att vara ensam. För vissa innebär rädslan för ensamhet, eller att bli lämnade, att de inte kan njuta av egentid.
Om du känner igen dig i detta har du mycket att vinna på att lära dig att spendera tid på egen hand – och faktum är att det i längden kan stärka dina relationer!
Här är några tips från Healthline som hjälper dig att komma igång:
- Jämför dig inte med andra. Försök att inte stirra dig blind på andras sociala liv eller antal vänner – det enda som räknas är trots allt hur du vill leva ditt liv och vad som funkar för dig.
- Träna. Fysisk aktivitet frigör endorfiner, vilket gör dig gladare.
- Gå ut i naturen. Gå till en park, gör en skogsutflykt eller ta en runda i trädgården. Njut av den friska luften, dofterna och att vila blicken på något annat än en skärm.
- Gör något kreativt. Prova på något som du alltid velat lära dig – oavsett om det handlar om att spela ett instrument, måla, eller skriva en novell.
5. Du låter dina känslor styra dig
Den mänskliga hjärnan är fantastisk. Samtidigt har den kapaciteten att få oss att må riktigt uselt ibland – något som inte alltid är nödvändigt.
Om du låter dina negativa känslor löpa fritt har du inte kontroll över dig själv, och det är först när du lär dig att bestämma när du vill reagera som du återfår denna kontroll.
“Det är inte samma sak som att inte ha känslor, för de är en viktig del av livet”, säger Müller. “Det handlar mer om att: Vill jag verkligen tänka så här nu? Är det jag gör rimligt? Och om det inte är det, kanske jag kan se det från ett annat perspektiv.”