Får man ta tjänstledigt när man gifter sig, ska på begravning eller läkarbesök? Här besvarar vi några av de vanligaste frågorna kring tjänstledighet.
Metro jobb har tagit hjälp av Anna-Karin Mattsson, ombudsman på Unionen, och Agnes Rolka, rådgivare på Vision för att reda ut när man har rätt till tjänstledigt. Får man till exempel ta ledigt för att fira en viss högtid? Hur fungerar det när en nära anhörig blir sjuk? Läs vidare för att få reda på vad som gäller i olika situationer.
Flytt
Får man ta tjänstledigt för att flytta? Många arbetsgivare är tillmötesgående om du behöver en “flyttdag” och ibland kan man till och med beviljas så kallad permission för detta – alltså ledighet utan löneavdrag. Så även om det inte finns någon lag som reglerar detta är det värt att ställa frågan.
Arbetsintervjuer
Om du har blivit uppsagd från ditt jobb så har du enligt lag rätt att ges alla möjligheter till att hitta ett nytt arbete – din arbetsgivare måste alltså bevilja dig ledighet för detta, enligt lagen om anställningsskydd. Om du däremot inte har blivit uppsagd så har din arbetsgivare ingen skyldighet att bevilja dig ledighet.
Födelsedagar och bröllop
Om du fyller år eller ska gifta dig så är det mycket möjligt att din arbetsgivare beviljar dig permission för detta – men var medveten om att din arbetsgivare inte är skyldig att göra det. Kolla vad det står i ditt kollektivavtal – om du har ett – innan du tar snacket med chefen.
Högtider
Inte heller här är din arbetsgivare skyldig att bevilja dig ledighet. Det är däremot möjligt att du får ta ut semester under högtiden och därmed kan vara ledig ändå.
En nära anhörigs sjukdom
Du har rätt att få tjänstledigt i samband sjukdom eller olycksfall relaterat till en nära anhörig – detta enligt lagen om rätt till ledighet av trängande familjeskäl. Om din omedelbara närvaro är nödvändig har din arbetsgivare inte rätt att neka dig ledighet.
Begravningar
Vid en nära anhörigs begravning brukar de flesta arbetsgivare bevilja permission eller tjänstledighet, men rent formellt har du som arbetstagare ingen laglig rätt att få ledigt för detta. Det brukar dock inte vara något problem att få ledigt i dessa situationer.
Läkarbesök
Många fackförbund har förhandlat fram rätten att besöka läkare på betald arbetstid. I övrigt har du ingen laglig rätt att få ledig för att gå till läkaren, så om du inte är med i ett fackförbund är det arbetsgivaren som avgör om du beviljas ledighet för detta. Det bäst är då att helt enkelt fråga chefen om det är okej.