Att behålla en eller flera samtalspartners intresse är en konst i sig. Insider listar fyra fraser att undvika om du vill göra ett bestående intryck.
Effektiv kommunikation är en färdighet värd att träna upp, oavsett om målet är att ge en minnesvärd presentation på jobbet eller underhålla gäster på en middagsbjudning. Nedan hittar du fyra saker som i värsta fall kan ha en avskräckande inverkan på dina åhörare.
1. Smala referenser
“Alla har väl sett Gudfadern”, tänker du – men detta är inte fallet. Även den mest vanligt vedertagna populärkultur- eller sportreferens kan gå vissa över huvudet. Och vad gör vi när vi känner att en talare inte riktar sig till oss? Vi slutar lyssna. Med andra ord, ställ dig frågan om samtliga åhörare kommer förstå en referens innan du använder den.
2. Generaliseringar
Generaliseringar som är något som blivit vanligt i vår kultur. Exempel på grova generaliseringar är fraser som “det tar jättelång tid” eller “alla känner så här”.
Håll i åtanke att dessa fraser inte tillför mycket till samtalet och ger intryck av att du inte vet vad du pratar om. Om du ofta använder dig av generaliseringar är det därför värt att försöka begränsa dem, särskilt i professionella sammanhang.
3. För många liknelser och metaforer
Problemet med dessa stilgrepp är att de kan vara distraherande eftersom de kräver att åhörarna föreställer sig saker som egentligen inte har med ämnet att göra. Att använda sig av många liknelser och metaforer är sällan förenligt med rak och effektiv kommunikation.
4. Tomma uttryck
Du kanske känner att du får sagt det du vill säga med hjälp av fraser som “tänk utanför lådan”. Risken med denna form av uttryck är att man blir för sparsam med sina ord när man i själva verket behöver vara mer specifik: Vad är det som inte fungerar med det nuvarande tillvägagångssättet? På vilket sätt önskar du se en förändring och inom vilket område? Ju mer information du ger, desto större är chansen att du får fram ditt budskap.